Booking Service - Beitostølen - Valdres

Etnedal - Lenningen

Etnedal -

Kruk er navnet på fjellområdet øst for Fagernes, i grensetraktene til Etnedal kommune. Det ligger behagelig nært Fagernes, 14 km fra sentrum. Et attraktivt hytteområde. Terrenget er først og fremst familievennlig, men byr også på små og store utfordringer for den som oppsøker dem. Godt merkede skiløyper kan for eksempel følges til toppen av Smørlifjell, eller sogar til Danebu for den litt mer ambisiøse turskiløper. Dessuten går den 70 km lange løypa mellom Danebu og Beitostølen over Kruk. Og ved Fagernes Lufthavn, Leirin, er det 10 km lysløype tur-retur. Avstand Kruk-Leirin, 6 km.
Om sommeren er det merkede stier i området. På fjellstua kan man få kjøpt middag eller enklere måltider. Der får man også informasjon om fiske og andre aktiviteter. Følges veien videre fra Kruk, vil man komme til Etnedal, som er et eget dalføre i Valdres. Det er Steinsetbygda som først møter en, en idyllisk bygd som omgir det fiskerike vannet Steinsetfjorden. Videre sørover kommer man til Flatøydegard, hvor vei tar av til Rust og derfra videre til Glenna. Både nord og sør i bygda er turmulighetene gode, sommer som vinter. Ved Gamlestølen ligger Bakko Besøksgård. Her er det mange spennende dyr og fugler. Bading, fisking og ridning er noen av aktivitetene som tilbys.

Velger man en utflukt med bil er det mye å se, f.eks. Lundebrua, Nord-Europas største tørrmurte natursteinbru i ett spenn, bygd i 1827-29, som en del av den Bergenske Kongeveg mellom Christiania og Bergen. Nær brua bodde forfatteren Sigurd Lybeck i sin tid, «far» til tegneserien Bustenskjold. Bruflat kirke, fra 1750, er vakker og vel verdt et besøk. Og helleristningene ved Møllerstugufossen finner man ved rv. 33 sør for Høljerast bru. Ved å følge rv. 33 fra Høljerast mot Tonsåsen, ser man det første bergflagget som ble malt i Valdres, allerede i 1897, før det rene norske flagget ble godkjent i 1905. Fra Etnedal er det sommervei over til Gausdal og Lillehammer. Den passerer Ormtjemkampen Nasjonalpark, Norges minste (9 km2 ).

Lenningen er et fantastisk flott område, (Huldreheimen) i grensetraktene mellom Valdres og Gausdal Vestfjell.Flott natur, rikt dyreliv. Jakt og fiske. Merkede stier og løyper.Synnfjell og Jomfruslettfjell. Sommervei over til Gausdal og Lillehammer gjennom Ormtjernkampen Nasjonalpark.
Terrenget veksler mellom bjørkeskog og snaufjell mellom 900 og 1200 moh. Om vinteren kan man gå langrenn i flotte preparerte løyper (350km).
Det tar ca 2t og 45min å kjøre fra Oslo.