Kiting langs Valdresflya midt på vinteren

Kiting ved Beitostølen - Valdresflya og Slettefjell

Tips til flotte kiteområder i nærheten av Beitostølen

Her har vi samlet litt info og tips, skrevet av Svein Yngvar Willassen og Nicolay Flaaten

I området rundt Beitostølen så har vi noen flotte kiteområder. Her har vi samlet mye praktisk informasjon til deg.

Valdresflya er et kiteparadis, og det er bare å kjøre til toppen der og parkere på parkeringsplassene langs veien. Veien er vinterstengt fra ca jul frem til påske. Ofte kommer snøen her tidlig i slutten av oktober, og den varer til slutten av mai, noen ganger lenger.

Når veien til Valdresflya er stengt, så er Beitostølen og Slettefjell gode utgangspunkt.

Den enkleste adkomsten til kitemuligheter ligger på heistoppen ovenfor Beitostølen sentrum. Her kan du ta 3-seter stolheisen til toppen, og kite ut mot Gardli på venstre side for heisen. Det går også fint å kjøre bil opp til Gardli, 3 km ovenfor sentrum. Der er det parkering (p-avgift 60,-). Ta hensyn til skiløpere da det er mange som går på tur her også.

Andre alternativ med utgangspunkt heis er Raudalen Alpinsenter. Her tar du heisen opp til toppen og kiter på Slettefjellet. Stor vidde med mye variert terreng, flott utsikt.

Praktisk info og tips
Dronebilde av brøyting på Valdresflya der det brøytes gjennom meterhøy snø
Vinterstengt vei over Valdresflya

Sjekk status om veien er åpen her: Fjelloverganger Sørnorge Rull ned til FV 51 VALDRESFLYE (GARDLI BOM - MAURVANGEN BOM)

Veien er åpen frem til ca 15 desember, for så å være vinterstengt frem til ca 1 april. Det er litt avhengig av snøforhold. Veien er nattestengt i perioder. På toppen av Valdresflya er det ekstre bred veiskulder, så det går fint på parkere der. Husk å ta hensyn til skiløpere, spesielt i området ved det nye Servicebygget  Flye1389

99A7937
Flotte langrenn og topptur muligheter også

På toppen av Valdresflya så driver DNT på sommerstid en flott cafe. På samme side av veien preparerer Beitostølen Løypeforening også skiløype i november-desember. Følg med på Beitolangrenn.no.

Fra samme sted kan du også lett erobre Rasletind (2105moh) med turski eller randoneeski. Vil du bare ta en lett topp så anbefales Fisketjernnuten (1507moh) som gir deg kortreist og fin opplevelse.

Dette er jo også fine aktiviteter hvis du har kommet frem og det ikke er nok vind for å kite. Bare å nyte fjellet.

Bilde av måleutstyr og Valdresflya i bakgrunn
Vind - hvor ble den av?

Man kan kite på alle vindretninger på alle spotene som er nevnt her. Sjekk gjerne “Valdresflye” på yr.no, og trekk fra 2 m/s. Værstasjonen på Valdresflya har vindmåler som kan sjekkes med Veivær appen

Lokale tips når det er lite vind:  

Vestlig vind: Rjupetjern kan være et bedre sted enn toppen av Valdresflya. Hvis det ikke blåser på toppen, kjør ned dit og sjekk!  Årsaken til dette er at Rjupetjern ligger rett øst for det lange vannet Bygdin hvor vinden får god fart. Bygdin hotell, Garli og Slettefjell er også bra steder ved vestlig vind.

 

Sørlig vind: Leirungsdalen kan være et bedre sted enn toppen av Valdresflya. Hvis det ikke blåser på toppen, kjør ned dit og sjekk!



Kiting på snøfjellet
Kiteparadiset Valdresflya

En stor flat fjellvidde på en av Norges høystliggende fjelloverganger gjør Valdresflye en fantastisk kitespot med svært lang sesong og lett adkomst når veien er åpen.

Sesong: november - desember, mars - juni (vei stengt januar-mars)

Vindretning: alle (vestlige vindretninger dominerer)

Les mer

Område på Valdresflya der det kan kites
Rjupetjern - Sørvest for Valdresflya

Halvveis nede i lia mot Vinstre fra Valdresflye ligger Rjupetjern. Her er det ofte noe mere vind enn oppe på toppen, særlig ved vestlige vindretninger. Vi har mange ganger opplevd at det er kitebart her når det er helt vindstille på toppen av Valdresflya. Det kan kites på begge sider av veien. Vestsiden byr på mer variert terreng, bare pass på å ikke gå for nært innunder Synshorn, da det er vindskygge der.

Parkeringslomme like ved broen over elven Rypa.

Kiteområde i Leirungsdalen
Leirungsdalen

Vindretning: sør

Veien ned fra Valdresflye mot Gjendesheim går gjennom den vakre Leirungsdalen, vel kjent for toppturentusiaster. Dette er en stor åpen dal som tidvis har særlig gode vindforhold. Vår erfaring er at det blåser mest her når det er sørlig vindretning og vinden får “rennefart” ned fra Valdresflya. Kiting her kan gjerne kombineres med topptur på Rasletind, Heimdalshø, Høgdebråtet eller Tjørnsholstind. Man kan oppleve at vinden stilner oppe i høyden, så vær forberedt på å ta siste biten opp uten kite.

Det er flere parkeringsmuligheter som er flittig benyttet av toppturentusiaster: svingen ved Raslebekken, Heimdalsmunnen og Brurskardknappen.

Bygdin Høyfjellshotell på vinteren
Bygdin Hotel

Sesong: desember, februar-mai (vei stengt januar)

Vindretning: vest, sørvest

Tidligere åpning av veien inn til Bygdin hotell har gjort dette området aktuelt for kiting når veien opp til Valdresflye er stengt. I tillegg er det ofte bedre vind i dette området enn på toppen av Valdresflye ved vestlige vindretninger. Sesongen er noe kortere fordi det ligger lavere. Det kan kites på begge sider av veien. Vær oppmerksom på kraftlinje fra Beitostølen til Bygdin hotell som stort sett følger veien. Skal du kite på vestsiden av veien er det best å parkere ved Bygdin Hotell og starte på den flate stranden rett vest for hotellet. Dette er et flott utgangspunkt for turer vestover Bygdin eller retning Seksin og Olefjorden. Topptur til Bitihorn er også en mulighet. Skal du kite på østsiden av veien er det best å parkere ved “sameleiren” noe lenger sør. Her går man ca 50 meter mot øst for å krysse kraftlinjen før man launcher, og har hele Vinstre mot øst til å boltre seg på. Området direkte øst for Bitihorn har en markert vindskygge.

Det er også fint å overnatte på Bygdin. Se Bygdin.com

Områder der det kan kites ved Grønekinnkampen og Gardli
Gardli

Sesong: desember - april

Vindretning: vest, sørvest, nord

Gardli er den lettest tilgjengelige kitespotten på Beitostølen. Det er en ca 3 kvkm stor myr som egner seg bra for kiting på dager med mye vind. Vinden her er noe gusty på grunn av fjellet Grønekinnkampen mot nordvest. Dette gjør at selv om adkomsten og terrenget er lett, så vil nok de fleste nybegynnere oppleve denne spotten som litt utfordrende. Det er imidlertid et glimrende utgangspunkt for turer opp på fjellene Knausehøgde og Tutjernkampen som er godt synlig fra Beitostølen. Her oppe er som regel vinden jevn og fin og det er et fint og småkupert “leke”-terreng for kitere. På Gardli er det flere preparerte skiløyper, så vær oppmerksom på langrennsløpere og unngå disse. Man bør også unngå å komme for nært skiheisen i sørenden av Garlimyrene.

Gardli kan også benyttes som utgangspunkt for lengre turer for avanserte kitere. En mulighet er å passere ned gjennom småskogen til Olevann for så krysse dette mot øst til Øysterli. Det er flere aktuelle passasjer hvor skogen er glissen nok til at man kan passere. En annen mulighet er å starte litt lenger vest, ved Bitibua. Her kan man dra opp på Heklefjell i retning nordvest og fortsette videre ned til Vinstre. Dette er kun for viderekomne, men gir tilgang til et stort åpent fjellområde med Garli som utgangspunkt.

Område ved Slettefjell som kan kites i
Slettefjell

Sesong: desember - april

Vindretning: vest, sørvest, nordvest

Slettefjell er en stor åpen fjellvide som er godt synlig fra mer eller mindre hele Valdres og egner seg glimrende for kiting. Området er velegnet både for nybegynnere og mer avanserte kitere. Enkleste adkomst er å ta skiheisen i Rauddalen til topps. Launch på myren rett nedenfor heistoppen. Herfra er det enklest å krysse noen drag mot vest for så å dra mot sør oppover mot selve Slettefjellet. Det er som regel jevn og fin vind i hele området - ofte mer vind enn det som rapporteres på yr.no for denne lokasjonen.

Kiting på Bitihorn på vinteren
Bitihorn

Sesong: desember, februar-mai (vei stengt januar)

Vindretning: vest

Bitihorn er en populær randoneetopp, men er også godt egnet for kite opp på baksiden hvis du har erfaring med å kite på topper.

Man parkerer på motsatt side ved samecampen (60,-). går deretter ca 200 meter forbi strømledning.

Vær obs på at det går et sperregjerde mellom vannet og ryggen på fjellet som forsvinner delvis under snøen, men det er en åpning på midten eller du kiter på nedsiden over vannet.

Du bør absolutt legge ned kiten før du er på toppen for der kan det blåse kraftig, og det er stupbratt på alle kanter. Pakk sammen kiten, nyt toppen og kjør på ski ned igjen. Er det lite vind kan du holde til høyre rundt fjellet og skli nesten helt tilbake til bilen.

Her er link til kartet

minutt gjenstår
0 Lintøy
Utvask
Fullfør